Рецепти за вкусни здравословни храни
| | | | | | | | | |  | | Плодов сладкиш
|
| | Торта с манго
| | | | | | |  | | Кекс с плодове
|  | | Сладкиш с вишни
| | | | | | |  | | Палачинки "Гундел"
|
| | Хамбургер с лук
| | | | | | |  | | Шоколадов Мус |  | | Зелева салата
| | | | | | |  | | Сaлата с паста (пене)
|  | | Сладкиш със сливи
| | | | | | |  | | Портокалова торта
|  | | Портокалов десерт във форма
| | | | | | |  | | Бадемово желе с ликьор
|  | | Гурме палачинки
| | | | | | |
| | Плодов сладкиш Необходими продукти за 24 парчета: За тестото: 300 г брашно ½ пакет бакпулвер 180 г маргарин (масло) 5 супени лъжици Equal на прах 1 ванилия 1 жълтък 3 супени лъжици диабетичен ягодов мармалад, щипка сол За крема: ½ литър нискомаслено мляко 5 супени лъжици кокосови стърготини 4 жълтъка 6 супени лъжици Equal на прах + за поръсване 3 супени лъжици нишесте 1 пакет желатин на прах (10 г) Плодове: 4 киви 3 банана 4 мандарини 1 малко манго (или други плодове по желание) 2 пакета безцветен желатин за торти Приготвяне: Смесваме брашното с бакпулвера, ванилията, Equal на прах, щипка сол и маслото. Оформеното тесто увиваме в прозрачно фВреме за приготвяне: 1 час Консумация: на следващия ден Енергийно съдържание на 1 парче: 180 kcal Въглехидратно съдържание на 1 парче: 13,6 голио и слагаме в хладилник за 1 час. За крема загряваме млякото с кокосовите стърготини, докато заври и го махаме от котлона. Покриваме с капак и оставяме 10 минути настрана. Междувременно разбъркваме жълтъците с 2 с. л. Equal на прах и нишестето. При непрекъснато бъркане добавяме млякото към жълтъците. На бавен огън го подгряваме, докато се сгъсти (10-15 мин). Внимаваме да не заври, защото ще се пресече. Смесваме желатина с 4 с. л. студена вода, оставяме за 10 минути, след което го добавяме към крема и го изстудяваме. На дъното на една голяма тава (25 х 35 см) слагаме хартия за печене. Загряваме фурната до 200°С. Разточваме тестото според размера на тавата и го слагаме в нея. Набождаме го на няколко места с вилица и печем около 15 минути. Загряваме мармалада и с него намазваме още горещото тесто. Студеният крем разбъркваме с останалите 4 с. л. Equal на прах. Намазваме тестото с крема и оставяме за 1 нощ в хладилник. На другия ден измиваме, обелваме и нарязваме плодовете и ги нареждаме върху сладкиша. Желето за торти приготвяме според указанието и с него заливаме плодовете. Оставяме сладкиша на студено още 1 час. Време за приготвяне: 1 час Консумация: на следващия ден Енергийно съдържание на 1 парче: 180 kcal Въглехидратно съдържание на 1 парче: 13,6 г | | | | | | Торта с манго Необходими продукти за 12 парчета: За блата: 150 г сухари (по-смелите могат да я приготвят и от натрошени обикновени бисквити) 75 г масло 3 супени лъжици Equal на прах 1 супена лъжица какао на прах за диабетици За крема: 1 зряло манго 1 пакет (10 г) желатин 3 супени лъжици лимонов сок 100 мл течна сметана 225 г обезмаслена извара 250 мл кисело мляко 5 супени лъжици Equal на прах Приготвяне: За блата на тортата: увиваме сухарите в кухненска кърпа и с точилка ги натрошаваме. Разтапяме маслото (като внимаваме да не прегори) и добавяме натрошените сухари, Equal на прах и какаото. Слагаме хартия за печене във форма за торта (с диаметър 22 см) и изсипваме върху нея готовата маса като подравняваме повърхността с лъжица. Оставяме на студено в хладилник. За крема: обелваме мангото и нарязваме на парчета. 8 парчета отделяме за украса, другите разбиваме на пюре. Желатинът се накисва в 10 с. л. вода за 10 мин. Добавяме лимоновия сок. Загряваме го, след което го оставяме малко да изстине. Разбиваме сметаната на сняг и я оставяме в хладилник. Натрошаваме изварата с вилица, добавяме пюрето от манго, Equal на прах, желатина и сметаната. Изсипваме сместа върху блата и слагаме в хладилник за около 6 часа. При сервиране украсяваме с парчета плодове. Време за приготвяне: 45 мин. Консумация: след около 7 часа Енергийно съдържание на 1 парче: 169 kcal Въглехидратно съдържание на 1 парче: 15,3 | | | | | | Кекс с плодовеНеобходими продукти за 15 парчета: 100 г сушени плодове 100 мл бяло вино или плодов сок 80 г масло 6 белтъка 3 супени лъжици Equal на прах 150 г брашно 80 г смлени орехи 50 г Equal шоколад (2 броя) 50 г счукани орехи Equal на прах за поръсване Приготвяне: Нарязваме на дребно сушените плодове и ги накисваме във виното (плодовия сок). Разтопяваме маслото. Разбиваме белтъците на сняг и към тях постепенно добавяме Equal на прах, брашното, смлените орехи и разтопеното масло. Начупваме шоколада на парчета. Изцеждаме сушените плодове и ги прибавяме към сместа заедно с шоколада и счуканите орехи. Намазваме формата за кекс с масло, поръсваме с брашно и изсипваме сместа във формата. Подравняваме повърхността. Пече се 25-30 минути в предварително загрята до 180°С фурна. След като изстине изваждаме от формата, нарязваме на парчета и ги поръсваме с Equal на прах. Вариант: отгоре може да се покрие с шоколадова глазура Време за приготвяне: 45 минути Консумация: след 1 час и 30 мин. Енергийно съдържание на 1 парче: 188 kcal Въглехидратно съдържание на 1 парче (със сухо вино): 12,8 г Въглехидратно съдържание на 1 парче (със 100 % -ов плодов сок): 13,4 г | | | | | | Сладкиш с вишниНеобходими продукти за 20 парчета: 6 яйца 300 г маргарин (масло) 12 супени лъжици Equal на прах 400 г брашно 1½ пакетчета бакпулвер 150 мл нискомаслено мляко 2 буркана компот от вишни за диабетици без костилки или замразени вишни Equal на прах за поръсване
Приготвяне: Разбиваме белтъците на сняг. Разбъркваме маслото много добре с Equal на прах. Един по един добавяме жълтъците. Смесваме брашното с бакпулвера и заедно с млякото и белтъците на сняг последователно и внимателно прибавяме към сместа. Покриваме тавата с хартия за печене и изсипваме сместа. Изцеждаме вишните и ги подреждаме отгоре. Пече се 35-40 мин. в предварително загрята до 180°С фурна. Оставяме да изстине в тавата. Махаме хартията за печене и нарязваме на парчета. Поръсваме отгоре с Equalна прах.
Време за приготвяне: 20 мин. Консумация: след 1 час Енергийно съдържание на 1 парче: 942 kJ (225 kcal) Въглехидратно съдържание на 1 парче: 19,4 г | | | | |  | Палачинки “Гундел“Необходими продукти за 12 бр.: За тестото: 250 г брашно 2 яйца 300 мл нискомаслено мляко 200 мл газирана вода 4 супени лъжици олио, щипка сол За пълнежа: 50 г стафиди 150 г смлени орехи 5 супени лъжици Equal на прах 1 кафена лъжичка настъргана лимонена кора 150 мл нискомаслено мляко За заливката: 3 супени лъжици диетично какао на прах 3 супени лъжици нискомаслено мляко Equal на прах за поръсване Диабетиците да използват вместо стафиди нарязана на малки парчета портокалова кора, сварени във вода, подсладена с Equal на прах. Приготвяне: Приготвяме както обикновено тесто за палачинки от брашно, яйца, мляко, олио и щипка сол. Преди пържене добавяме и газираната вода. В тефлонов тиган пържим не много дебели палачинки. Тъй като в тестото има олио, не е необходимо тиганът да се намазва с олио. Стафидите за пълнежа накисваме във вода, след което ги изцеждаме. Разбъркваме орехите с Equal на прах, настърганата лимонена кора, стафидите и млякото и намазваме палачинките с пълнежа. Сгъваме ги на четири като кърпички и ги подреждаме върху плато. Заливката приготвяме като разбъркваме какаото с млякото, загряваме течността и заливаме с нея палачинките. Поръсваме ги с Equal на прах и веднага сервираме. Идея: При сервирането може да фламбираме палачинките като ги поръсим с малко ром и запалим алкохола. Оставяме да загасне огъня и може да се консумира. Внимание, опасна манипулация! Време за приготвяне: 45 минути Енергийно съдържание на една палачинка: 1017kJ (243 kcal) Въглехидратно съдържание на една палачинка: 24 г (без стафиди 22 г) | | | | | | Хамбургер с лукНеобходими продукти: 500 г свинско филе 3 чаени лъжички чили на прах 1+2 скилидки чесън 2 глави лук 1 супена лъжица олио 1 малка консервна кутия доматено пюре 1 супена лъжица ябълков оцет 1 супена лъжица горчица 1 супена лъжица мед (диабетиците да използват заместител на мед за диабетици) 3 супени лъжици Equal на прах 6 хлебчета за хамбургери Приготвяне: Загряваме фурната до 240°С. Измиваме месото, натриваме го с 1 чаена лъжичка чили на прах, 1 скилидка чесън и го слагаме в малка тава. Пече се 40 минути, докато се образува кафява коричка. Оставяме за 10-15 минути настрана. Обелваме и нарязваме на дребно лука и чесъна. Загряваме олиото и ги задушаваме. Прибавяме доматеното пюре, оцета, горчицата, меда и останалото чили, разбъркваме и овкусяваме със сол и черен пипер. Разбърквайки го оставяме на бавен огън без капак за около 10 минути. Накрая добавяме Equal на прах. Ако е необходимо прибавяме още сол и черен пипер. Накълцваме запеченото месо на малки парчета и го прибавяме към лучения сос. Варим още 2-3 минути и след като поизстине разпределяме в хлебчетата. Може да се консумира със салата от зеле, краставици или други зеленчуци. Време за приготвяне: 30 мин Консумация: приблизително след 1 час Енергийно съдържание на един хамбургер: 1092kJ (261 kcal) Въглехидратно съдържание със заместител на мед: 36,5 г | | | | | | Шоколадов мусНеобходими продукти за 4 човека: 200 г натурален шоколад 2 кофички кисело мляко 6 супени лъжици Equal на прах 2 мл ванилова есенция 2 супени лъжици ром 1 пакет желатин 4 белтъка Приготвяне: Разтопяваме шоколада на водна баня (дъното на малкия съд да не достига до дъното на по-големия съд с вода). Добавяме към разтопения шоколад киселото мляко, Equal на прах, ваниловата есенция и рома. Разбъркваме желатина с 5 супени лъжици вода и оставяме да престои 10 минути. Доливаме към него 50 мл вода, загряваме го и прибавяме към сместа. Разбиваме белтъците на сняг и ги прибавяме към шоколадовия крем. Изсипваме го във формички, предварително изплакнати със студена вода, които трябва да престоят в хладилник поне 2 часа. Енергийно съдържание на 1 порция: 368 kcal Въглехидратно съдържание на 1 порция: 36 г | | | | | | Зелева салатаНеобходими продукти за 6 човека: 200 г прясно бяло зеле 200 г цветно зеле 1 жълта чушка 100 г моркови 1 глава лилав лук 100 г кашкавал (гауда, трапис, чедър) 3 супени лъжици майонеза (лайт) ½ супена лъжица винен оцет 1 супена лъжица Equal на прах сол черен пипер Приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивици. Почистваме чушката и я нарязваме на не много малки парчета. Обелваме и рендосваме морковите. Почистваме лука и го нарязваме на тънки кръгчета. Кашкавала нарязваме на хапки. Разбъркваме майонезата с оцета, Equal на прах, солта и черния пипер. Смесваме нарязаните зеленчуци с кашкавала, добавяме соса с майонеза и разбъркваме добре. Време за приготвяне: 40 минути Консумация: след 40 минути Енергийно съдържание на 1 порция: 795 kJ (190 kcal) Въглехидратно съдържание на 1 порция: 7,1 г | | | | | | Салата с паста (пене)Необходими продукти за 6 порции: 1 пакет пене (500 г) 100 г почистен зелен фасул 100 г зелен грах 1 червена чушка 2 стръка зелен лук 1 среден морков 1 връзка магданоз 5 супени лъжици майонеза лайт 3 супени лъжици нискомаслено мляко 3 супени лъжици бял винен оцет 2 супени лъжици Equal на прах Приготвяне: Сваряваме пастата според указанието на опаковката в подсолена вода, след което изцеждаме и оставяме да изстине. Нарязваме зеления фасул на парчета и го сваряваме заедно с граха в малко вода. Изцеждаме ги и оставяме да изсинат. Измиваме чушката и я нарязваме на тънки ивички. Почистваме лука и моркова и ги нарязваме на тънки кръгчета. Измиваме магданоза и го нарязваме на дребно. В малка купичка разбъркваме майонезата с млякото, оцета, магданоза и Equal на прах. Овкусяваме със сол и черен пипер. Разбъркваме пастата със зеленчуците, поливаме със соса и сервираме. Идея: Ако използваме замразен грах изсипваме горещата паста върху замразения грах. По този начин грахът се размразява, а пастата се изстудява. Време за приготвяне: 30 минути Енергийно съдържание на 1 порция: 2146 kJ (513 kcal) Въглехидратно съдържание на 1 порция: 64,3 | | | | | | Сладкиш със сливиНеобходими продукти: За блата: 4 яйца 4 супени лъжици Equal на прах 180 г брашно 250 мл мляко щипка сол маргарин за намазване на формата За пълнежа: 500 г сливи 10 г нарязани бадеми 1 супена лъжица Equal на прах Приготвяне: Разбиваме яйцата с Equal на прах до образуване на пяна. При непрекъснато бъркане добавяме малко по малко брашното, млякото и солта, точно както при приготвяне на блат за торти. Получената смес се оставя на студено в хладилник за 30 минути. Измиваме сливите и почистваме от костилките. Намазваме с маргарин форма за плодови сладкиши и изсипваме в нея сместта. Върху тестото равномерно подреждаме сливите и поръсваме с нарязаните бадеми. Печем 45-50 минути в предварително загрята до 170°С фурна. Преди сервиране поръсваме с Equal на прах. Може да се нареже на 8 големи парчета. Енергийно съдържание на 1 парче: 189 kcal Въглехидратно съдържание на 1 парче: 27 г | | | Портокалова тортаНеобходими продукти 4 порции: 150 г сметана 3 портокала 400 г кисело мляко 4 лъжици желатин на прах 4-5 супени лъжици Equal на прах 4 портокала за украса Приготвяне: Покриваме една по-малка форма за торта с фолио. Разбиваме сметаната и киселото мляко с Equal на прах. Изстискваме сока от портокалите и го смесваме със 100 мл вода. В малка тенджера смесваме портокаловия сок и желатина, оставяме за 10 минути и след това загряваме на слаб огън с леко разбъркване. Оставяме да изстине и към него прибавяме сместа от кисело мляко и сметана. Изсипваме в приготвената форма за торта, покриваме с фолио и оставяме в хладилник да се стегне. Преди сервиране слагаме в чиния, отстранявяме фолиото и украсяваме с портокалите. Енергийно съдържание на една порция: 214 kcal Въглехидратно съдържание на една порция: 9 г | | | | | | Протокалов десерт във формаНеобходими продукти 4 порции: 400 мл прясно мляко 40 г натурално нишесте 5 супени лъжици прясно мляко 3 жълтъка настъргана кора на един портокал 200 мл прясно изцеден портокалов сок 4 супени лъжици Equal на прах 1 голям грейпфрут с розова сърцевина 1 портокал Приготвяне: Разбиваме жълтъците. Разбъркваме нишестето с петте супени лъжици мляко и добавяме към предварително затопленото мляко. Поставяме млякото да заври при постоянно бъркане. Сваляме от огъня и добавяме към него жълтъците, портокаловата кора, портокаловия сок и Equal на прах. Формите за десерт изплакваме със студена вода, изсипваме десерта в тях, оставяме да изстине и слагаме в хладилник. Обелваме портокала и грейпфрута. Изстиналия по формата на купичките десерт се сервира, поставен в по-голяма чиния, украсена с разчупени на резени плодове. Енергийно съдържание на една порция: 219 kcal Въглехидратно съдържание на една порция: 25 | | | | | | Бадемово желе с ликьорНеобходими продукти за 6 порции: 500 мл течна сметана 4 супени лъжици Equal на прах 40 г бадемов ликьор 50 г стафиди 1 супена лъжица натрошени печени бадеми 1 супена лъжица бадемова есенция 100 мл мляко 3 супени лъжици желатинов прах Приготвяне: Предната вечер накисваме стафидите в бадемовия ликьор. На другия ден разбиваме на пяна сметаната с Equal на прах. Добавяме последователно отцедения от стафидите ликьор, бадемовата есенция и стафидите. Покриваме една продълговата форма за кекс с алуминиево фолио. Смесваме желатина и млякото и загряваме на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато желатинът се разтопи. След това оставяме да изстине и внимателно, лъжица по лъжица, добавяме към пяната. Накрая изсипваме пяната във формата, покриваме и оставяме в хладилник за половин ден. Преди сервиране изсипваме върху стъклена чиния, махваме фолиото и поръсваме с бадемите. Може да се реже с нож, потопен в гореща вода. Енергийно съдържание на една порция: 249 kcal Въглехидратно съдържание на една порция: 13 г | | | | | | Гурме палачинкиНеобходими продукти 12 палачинки: За тестото: 150 г брашно 2 яйца 300 мл обезмаслено прясно мляко 150 мл газирана вода 15 г разтопен, но не горещ маргарин 1 супена лъжица разтопен мед щипка сол За пълнежа: 400 г ягоди 3 супени лъжици портокалов ликьор или коняк 250 г извара 4 супени лъжици заквасена сметана 2-3 супени лъжици Equal на прах плюс Equal на прах и за поръсване 40 г маргарин за пържене Приготвяне: Тестото приготвяме като разбиваме яйцата и към тях прибавяме млякото и брашното. С тел за разбиване разбъркваме и постепенно добавяме газираната вода, солта, маргарина и меда. Оставяме сместа за 15-20 минути. От сместа правим 12 палачинки в тефлонов тиган, намазан с маргарин. Правим пълнежа като измиваме и почистваме ягодите и ги нарязваме на четвъртинки. Разбъркваме изварата със сметаната, ликьора и Equal на прах. Върху всяка палачинка слагаме от крема и ягодите и след това ги увиваме. Поръсваме отгоре с Equal на прах. Енергийно съдържание на 1 палачинка: 154 kcal Въглехидратно съдържание на 1 палачинка: 15 г | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | |
| | | | | |
| |
|